Buitenuitvaart met schaapskudde nieuw in de Randstad

21 jul

Boerenafscheid ‘Henk de Vries’ passend in beeld gebracht

Uitvaartbegeleider Jan Vink organiseerde onlangs in samenwerking met schaapsherder Lex Thoen, een fictieve buitenuitvaart met het thema ‘boerderij’. ‘Henk de Vries’ werd die dag op boerderij Vockenstaert in Schiedam op bijzondere wijze herdacht, en door een schaapskudde begeleid naar zijn laatste rustplaats. Vink zette deze uitvaart in scene om na afloop te laten zien welke mogelijkheden er zijn om een afscheid op een eigen wijze vorm te geven. Deze, voor de Randstad unieke, buitenceremonie kan een aanvulling zijn op een natuurbegrafenis. De babyboomgeneratie en de generaties daarna, streven meer naar individualisme en willen vaak weer onderdeel uitmaken van de natuur. Steeds meer uitvaarten laten een nieuwe norm zien, waarbij bijvoorbeeld wordt gekozen voor een natuurbegrafenis of een buitenuitvaart op boerderij, strand of bos. 

Begraven worden in de natuur zonder grafmonument is sterk in opkomst als alternatief voor de reguliere begraafplaats of crematorium. Jan Vink introduceert nu in de Randstad, als aanvulling op alle vormen van begraven en cremeren, de buitenceremonie.

Regie over de dood

Jan Vink: “De babyboomgeneratie heeft meer de regie over het eigen leven en willen ook de regie over de dood. Een uitvaart wordt persoonlijker en wordt niet langer alleen bepaald door kerk of gewoonten. Daarnaast is er een duidelijke trend om weer onderdeel uit te willen maken van de natuur. Denk aan de keuze voor biologische producten, de hang naar duurzaamheid en het thema ‘terug naar de natuur’. In dit kader past de buitenuitvaart en natuurbegraven helemaal. De buitenuitvaart kan naar eigen inzicht worden vormgegeven of dient ter inspiratie. Waar het een schipper past om per boot uit te varen, wil een natuurliefhebber omringd worden door de natuur en wil een tuinder zijn afscheid in de kas laten plaatsvinden. Zoveel mensen, zoveel mogelijkheden.”

Schaapskudde 

Het concept van een buitenuitvaart met als thema ‘Boerderij’ heeft Jan samen met schaapsherder Lex Thoen ontwikkeld. De uitvaart werd in scene gezet bij de boerderij van Vockestaert in Schiedam; de eerste locatie in de Randstad waar dit mogelijk is. Lex Thoen (Vockestaert) is enthousiast over de bijzondere samenwerking: “De afscheidsceremonie vond plaats bij de hooiberg op het erf van de boerderij. Hier werd de ‘overledene’ in een natuurhouten kist voor de hooiberg geplaatst. Aan het eind van de ceremonie werd in de vorm van een erehaag afscheid genomen van ‘de overledene’ terwijl deze werd uitgeleid door een trekker met boerenkar, omringd door de ruim driehonderd schapen van mijn kudde. Het is mooi om met dit serene beeld afscheid te kunnen nemen van de overledene.”

Over Jan Vink Afscheid & Uitvaart

Jan Vink Afscheid & Uitvaart uit Voorburg komt graag in contact met gezonde mensen die nadenken over het leven en die een persoonlijk afscheidsplan willen opstellen over hoe hun toekomstige afscheid eruit ziet. Geheel volgens de manier waarop zij in het leven staan en wat voor hen van waarde is. Jan Vink begeleidt ook mensen die ongeneeslijk ziek zijn om hun afscheid zorgvuldig en naar hun wens voor te bereiden. Jan begeleidt en verzorgt zelf de uitvaart vanaf de eerste kennismaking tot aan het laatste nazorgcontact. Jan zet daarbij wensen van cliënten of nabestaanden centraal, door goed te luisteren en de tijd te nemen. Zijn motto is: ‘Alles is mogelijk, bepaal het zelf’. Voor meer informatie: www.jan-vink.nl