De free publicity ingrediënten kunst & cultuur

21 sep

Als je free publicity wilt, werkt een commercieel verhaal vaak niet goed, omdat media wars zijn van commercie. Persberichten met valuta en productprijzen zijn daarom tricky. Probeer dat altijd te vermijden. Het is logisch voor een journalist om ‘een goedkoper product’ of ‘een besparing’ niet als nieuwswaardig te zien. Dat is het simpelweg ook niet.

Berichten over kunst en cultuur doen het echter vaak wel heel goed. Tenminste…als het niet om een gekunsteld verhaal gaat, waarbij misbruik wordt gemaakt van de kunsten om een commercieel verhaal te vertellen. Wij vertellen graag verhalen rondom kunst en cultuur en behalen daar vaak bijzondere resultaten mee.

Texelse cultuurmaand

logo-lange-juniAfgelopen juni informeerden we media over de Texelse cultuurmaand Lange Juni: een maand lang kunst en cultuur op een eiland. Nee, geen Oerol, maar kunstzinnige optredens en culturele uitspattingen op verschillende locaties op Texel, gedurende – je raadt het al – de maand juni. De meeste uitvoeringen staan al tijden gepland, maar zijn nu gebundeld onder de paraplu Lange Juni. Voor veel media erg leuk, want weer eens wat anders. Dat was ook de reden waarom het NRC er een halve pagina aan besteedde, maar ook Radio 1 en Radio 5 hier meer over wilde weten. Een goed ingrediënt voor free publicity dus.

Bancaire museumlessen

logo-rabobankMaar ook een commerciële instelling kan met kunst en cultuur uit de voeten. Zo sponsort Rabobank Regio Den Haag bijvoorbeeld museumlessen van het Haagse Gemeentemuseum. De lokale media wilde graag berichten over het initiatief waarbij een aantal schoolklassen uit de randgemeenten in het komende schooljaar, met een grote bus naar het museum wordt vervoerd om een bijzondere kunstles te volgen. Voor veel kinderen is het een van de eerste keren dat ze in een ‘echt’ museum komen.

Documentaire moeder(eigen)gen

Voor vier traumaspecialisten brachten we in mei de documentaire in Utero onder de aandacht van de media; een documentaire over het moeder(eigen)gen. Deze traumaspecialisten kochten ongezien (!) de rechten van de documentaire. Dat is op zich al een verhaal, maar met het gevoel dat dit een hit zou worden zaten we ook goed. De film ging in Nederland op 27 mei 2016 in première en is in iedere stad of dorp waar ze wordt vertoond, volledig uitverkocht.

Natuurlijk hebben al deze klanten een financieel belang bij ‘hun’ product: ook zij willen leven van ‘hun’ verhaal, er klanten mee naar de bios, gasten naar het eiland en cliënten naar de bank krijgen. Maar de omlijsting maakt het voor media ‘makkelijker’ er iets mee te doen want het voelt niet zo commercieel. Net zoals we gemakkelijker media-aandacht krijgen voor een actie van het Wereld Natuur Fonds dan voor een commerciële instelling.

Kunst en cultuur lenen zich dus uitermate goed voor free publicity. Misschien past het ook wel bij jouw organisatie, of misschien wil je dat wij eens meedenken om iets passends te vinden. Dat doen we graag!