Persbericht: Vloer Der Aa-kerk biedt plaats aan comfortabel ligconcert

22 mrt

Liggend luisteren naar pianoconcert Canto Ostinato in de Der Aa-kerk van Groningen

Op zaterdag 8 april 2017 voert het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen om 20.30 uur een ligconcert uit in de Der Aa-kerk in Groningen. Gasten liggen tijdens het concert op de vloer op een zelf meegebracht matje en/of dekentje op de deels verwarmde kerkvloer. De liggende concertgasten hebben uitzicht op de beschilderde gewelven die bij een restauratie in de periode 1976-1987 tevoorschijn kwamen. Deze schipperskerk kent een romanogotische bouwstijl en dateert uit 1200. Kaarten voor het Canto Ostinato zijn hier online verkrijgbaar.
“Iedere locatie waar we de Canto Ostinato uitvoeren, kent een eigen dynamiek,” vertelt Stephan Staal van Theaterkantoor.nl. “We zoeken bewust naar bijzondere locaties omdat die een extra dimensie aan het concert geven. Eerder hebben we uitvoeringen gehad in de Fokker terminal in Den Haag, op het Open Pleyn van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en in de Grote Kerk van Naarden. Alle locaties zijn bijzonder, maar een kerk biedt een hele andere beleving aan de Canto Ostinato. In het voorjaar kan het nog fris zijn, dus we letten natuurlijk wel op dat het voor de ligconcerten warm genoeg is in de kerk.”
Hypnotiserende compositie
Het Canto Ostinato is een van de bekendste stukken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De 106 secties van deze hypnotiserende pianocompositie worden naar eigen inzicht gespeeld en afgewisseld. Het verloop van het stuk staat vast, de lengte en invulling van de opus niet. De muzikanten beslissen zelf over de invulling ervan. Het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen maakt internationale furore met hun uitvoeringen van Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt vond de interpretatie en opname van dit pianoduo het meest voortreffelijk. Deze uitvoering leverde Sandra en Jeroen van Veen een Gouden Plaat op.
Theaterkantoor.nl
De creatieve ‘broedplaats’ Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak.
Voorstelling
Het Canto Ostinato ligconcert op zaterdag 8 april in de Der Aa-kerk in Groningen begint om 20.30 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.45 open. Informatie is te vinden op www.theaterkantoor.nl/canto-ostinato-ligconcert-der-aa-kerk-groningen/. Het concert wordt op 17 juni ook uitgevoerd in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Voor het comfort nemen bezoekers een eigen matje en deken mee.