De rekenvaardigheid van leerlingen op de basisschool neemt al jaren significant af. Dit terwijl rekenen voor leerlingen belangrijk is om goed te functioneren in het vervolgonderwijs, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Met de introductie van het gezelschapsspel Formula is er een nieuwe methode om spelenderwijs de rekenvaardigheid te verbeteren. Het educatieve kaartspel vergroot het zelfvertrouwen om te rekenen en zorgt voor meer plezier, inzicht en creativiteit met getallen. Bij Formula wint niet altijd de beste rekenaar, waardoor het voor iedereen leuk blijft om te spelen. Formula wordt aangeraden door het Nederlands Mathematisch Instituut, Foutloos Rekenen, leraren en pedagogische professionals die het spel getest hebben met kinderen.

Amerikaans onderzoek (Cooper 1996[ii]) toont aan dat leerlingen gedurende de zomervakantie 2,6 maanden aan opgebouwde rekenkennis verliezen. Recentere onderzoeken uit Oostenrijk (2015[iii]) en Zweden (2001[iv]) bevestigen het bestaan van ‘de zomerdip’. Ontwikkelaar van Formula, Alon Nir: “Er zijn verschillende digitale apps om de terugval door de zomervakantie te voorkomen, maar het is voor ouders al een hele uitdaging om hun kinderen tijdens de vakantie achter een scherm vandaan te krijgen. Het spelen van een fysiek kaartspel wordt door zowel (groot)ouders als kinderen als een gezellige activiteit gezien. Dat de kinderen niet eens door hebben dat ze door het spel ook nog beter worden in rekenen, is natuurlijk een bijzonder fraaie bijkomstigheid.”

Formula is een educatief gezelschapsspel dat de rekenvaardigheid en het plezier in rekenen merkbaar verbetert. Het zelfvertrouwen om te rekenen wordt spelenderwijs vergroot en het helpt om meer inzicht en creativiteit met getallen te krijgen. Iedere speler kan op zijn eigen niveau spelen. Het rekenspel is uniek in de zin dat de spelers zowel de som (de formule) als het antwoord moeten geven. Degene die als eerste al zijn kaarten kwijt is heeft gewonnen. Aydin Cihangir, directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut en van Foutloos Rekenen, is een fan van Formula. “Leren rekenen doe je op school of bij een cursus Foutloos Rekenen. In aanvulling op school of de cursus brengt Formula echt iets speciaals. Het houdt spelenderwijs de kennis actief, vergroot inzicht en stimuleert de creativiteit met getallen. Wij bevelen het al onze cursisten aan.” Lieke Demenint, moeder en eigenaar van buitenschoolse kinderopvang Kind Aan Zee in Scheveningen: “De kinderen vinden het echt een geweldig spel. Ze hebben eigenlijk niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.”

Formula biedt in de klas veel mogelijkheden als toevoeging op de schoollessen. In groep 3 worden met het spel voornamelijk plus- en minsommen gemaakt. In groep 5 kan een leerkracht afspreken dat er alleen vermenigvuldigd en gedeeld mag worden, zodat de tafels goed geoefend worden. In groep 7, kunnen eenvoudig de breuken worden toegevoegd. Er zijn tal van variaties mogelijk. “Het spel sluit naadloos aan op onze lesmethode en onze focus op automatiseren” (Kevin – rekencoordinator en leraar groep 5 – OBS Het Volle Leven in Den Haag).
Het sociale aspect is ook belangrijk aangezien de kinderen veel leren van de sommen van anderen. Tijdens de testperiode bleek dat kinderen elkaar heel goed helpen. “Alle kinderen, de goede én de wat minder goede rekenaars, deden actief mee, hielpen elkaar en leerden zo ook van elkaar. Het kind dat eigenlijk het slechtste in rekenen is in de klas, had twee keer gewonnen. Die glimlach krijg ik er de hele week niet meer van af!” (Linde – leraar groep 5 – OBS Het Volle Leven in Den Haag)

Formula kan gespeeld worden vanaf 6 jaar en is verkrijgbaar op www.formulagames.nl. Het basisspel kost € 12,50 exclusief verzendkosten. Voor kinderen die al in aanraking zijn gekomen met breuken, mingetallen, kwadraten of worteltrekken, is de uitbreidingsset (€ 10,-) een nuttige toevoeging. Het wordt daarmee uitdagender, maar je kan het ook simpel houden. De uitbreidingsset kan worden toegevoegd in het doosje van het basisspel. De combinatie van het basisspel en de uitbreidingsset kost € 20,-. In de verpakking van Formula wordt bewust plastic gemeden. Om de kaarten zit een papieren bandje en het doosje zit dicht door middel van twee papieren stickers. Het spel is dus plastic-vrij.
Formula is bedacht door Alon Nir, wiens vader meerdere spelen ontwierp. Tijdens de sabbatical van Alon, zijn vader en zoon samen gaan zitten om een van vaders spellen naar een volgend niveau te brengen. De creativiteit en adrenaline die bij Alon die dag naar boven kwamen, zorgde ervoor dat hij niet in slaap kon komen. Die nacht heeft hij Formula bedacht. De volgende dag is hij meteen gaan knippen en plakken om een prototype te maken, zoals zijn vader dat vroeger ook deed. Na het finetunen van het spelconcept, zijn verschillende ontwerpen van het spel gemaakt in samenwerking met Studio Calico. Deze zijn uitgebreid getest door kinderen, volwassenen en leerkrachten, waarna de feedback is meegenomen in het eindproduct.