Succesvolle Circular Economy Challenge Metropoolregio Rotterdam – Den Haag

Circulaire Regioscan toont regio die vooroploopt in transitie naar een circulaire economie

Op 15 november presenteerden de deelnemers aan de Circular Economy Challenge (CEC) Metropoolregio Rotterdam – Den Haag, onder leiding van Harm Edens, in Rotterdam hun circulaire businesscase. Afgelopen half jaar werkten negentien ondernemers uit de regio nauw samen met KPMG Sustainability, Rabobank en MVO Nederland om hun duurzame ideeën uit te werken. Ze kregen toegang tot nieuwe circulaire netwerken, ontvingen een companyscan en werden getraind om hun boodschap helder over te brengen. Een aantal ondernemers zijn met hun circulaire businesscase inmiddels een voorbeeldfunctie in de regio gaan vervullen. Tijdens de avond werd door Wiebe Draijer, voorzitter groepsdirectie van Rabobank, de Circulaire Regioscan Metropoolregio Rotterdam – Den Haag gepresenteerd.

Om bedrijven te stimuleren een circulair businessmodel te omarmen, is de Rabobank de Circular Economy Challenge gestart. In dit succesvolle programma kunnen bedrijven hun kansen voor circulair ondernemen verkennen en die vertalen naar een goed actieplan en een businesscase. In de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag organiseerden vijf Rabobanken (Regio Den Haag, Zuid-Holland Midden, Westland, Leiden-Katwijk en Rotterdam) afgelopen half jaar een eigen CE Challenge.

Circulair Economy Challenge

In april zijn twintig ondernemers uit de regio gestart met hun zoektocht naar de mogelijkheden om circulair te ondernemen. Hun doel is minder milieubelasting, verlagen van kosten en het uitwerken van nieuwe verdienmodellen. De CEC heeft laten zien dat circulair ondernemen voor de regio economische kansen biedt en dat de transitie naar een circulaire economie vraagt om een nieuwe manier van denken en kijken. Out of the box, over de grenzen van bedrijf of keten heen en overtuigd van de win-win als het gaat om samenwerking.

De deelnemende regionale bedrijven zijn: StarCuisine (Rijswijk), Opmeer (Den Haag), Huschka Groep (Leiderdorp), Biersteker Dak- Gevel en Bouwtechniek(Naaldwijk), Van Gils Automotive (Nootdorp), Oranjegroep (Rotterdam), AH Vrij Groen Grond en Infra (Wateringen), Estate Invest (Middelharnis), MTS Euro Products (Maassluis), Kwekerij Lankhaar (Bleiswijk), Ovata (Bleiswijk), Koppert Cress (Monster), Crossing Borders Development (Sliedrecht), WP Trading (Alphen ad Rijn), Voedselbank – Groente & Fruitbrigade (Poeldijk), Koppert Biological Systems (Berkel en Rodenrijs), LG Flowers (Pijnacker), Werkse! (Den Hoorn) en Houweling (Bleiswijk).

Circulaire Regioscan Metropoolregio Rotterdam – Den Haag

In de metropoolregio Rotterdam Den Haag is men al jaren volop bezig met circulaire initiatieven en het ontwikkelen van circulaire businessmodellen. Dit uit zich in een enorme hoeveelheid aan initiatieven van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren gericht op de transitie van een lineaire naar een circulaire economie in de regio. Dat de regio volop bezig is met duurzaamheid en circulaire economie wordt onderschreven door de Roadmap Next Economy die als onderdeel van de bredere investeringsstrategie van de MRDH en haar partners in de regio, de transitie stimuleert.

KPMG Sustainability maakte voor aanvang van de CEC een Circulaire Regioscanvoor de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag. Hierbij werd bijvoorbeeld gekeken welke sectoren in de regio een grote voetafdruk hebben qua grondstofverbruik, energieverbruik en afval maar ook naar de economische toegevoegde waarde. De kansen met de meeste potentie in de regio Rotterdam – Den Haag zijn: Food & Agri, Industrie, Logistiek, Zorg, Bouw en Systeemkansen. Door gelijktijdig met bedrijven en andere stakeholders de dialoog te zoeken ten aanzien van de circulaire economie, geeft de scan inzicht in de economische karakteristieken van de regio Rotterdam-Den Haag en in de belangrijkste grondstofstromen. Ook geeft het inzicht in de mogelijkheden tot samenwerken met ondernemers om circulaire ideeën te vertalen in concrete (business)plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *