AANBEVELINGEN

Hofleveranciers: hartverwarmend

Nederland kent 600 hofleveranciers, allen zijn 100 jaar of ouder. Ze zijn er in alle soorten en maten: van bloemist tot orgelbouwer, van stroopfabriek tot vleeshouwerij, van pianobouwer tot bierbrouwer. Ik ben er trots op dat ik met ze werk.

Een hofleverancier roept bij velen het gevoel van trots op. Ze worden desgevraagd ervaren als ‘de economische ruggengraat’, ‘vakmensen’, ‘kwaliteit en vakmanschap’. Kortom: een hofleverancier heeft aanzien, al was het maar omdat de meeste hofleveranciers al minstens twee wereldoorlogen hebben meegemaakt, de watersnoodramp hebben overleefd en menig financiële crisis heeft doorstaan. Trots is niet zo vreemd.

Slechts familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf komen in aanmerking voor het Predicaat Hofleverancier. Voor het aanvragen van het predicaat wordt nogal wat gevraagd; het hele proces duurt een klein jaar. Zo dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn en de onderneming moet van onbesproken gedrag zijn. Het Predicaat Hofleverancier wordt aangevraagd bij de burgemeester in de vestigingsplaats, in het 99e jarig bestaan. De aanvraag wordt vervolgens aangeboden bij de Commissaris van de Koning, die informatie inwint bij verschillende instellingen over gedrag en reputatie. Het uiteindelijk advies wordt neergelegd bij de Koning en bij toekenning reikt de Commissaris van de Koning de Oorkonde uit die bij het Predicaat hoort.

Alle donateurs van de stichting zijn onderscheiden door ZM Koning Willem Alexander met de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

Het voornaamste doel van de stichting is om de onderscheiding Hofleverancier een bredere bekendheid en inhoud te geven. Hiervoor heeft het bestuur mij en Petra de Beij ingeschakeld. Petra en ik werken in meerdere projecten samen inzake zichtbaarheid in de media.

Samen met het bestuur zoeken we naar nieuwswaardige ontwikkelingen in de Stichting en tippen media omtrent bijzondere gebeurtenissen onder de donateurs. We versturen persberichten, en maken filmpjes van de hofleveranciers. Verhalen van hofleveranciers boeien veel Nederlanders. Eenvoudigweg omdat iedereen in Nederland weleens boodschappen doet bij een hofleverancier.

Het onbezoldigd bestuur is betrokken en oprecht en straalt een enorm vertrouwen uit naar elkaar en de donateurs. En naar ons, wat het werk gemeend plezierig en hartverwarmend maakt.

Jan-Willem Klein, voorzitter Stichting Hofleveranciers: “Mijn ervaring met de dames van UwPersvoorlichter beschouw ik als uitermate professioneel en betrouwbaar. Daarnaast is het contact persoonlijk en gezellig. Kortom; een ijzersterke combinatie voor onze stichting.”

Logo-Stichting-Hofleveranciers-in-Nederland