Vliegtuighangar decor voor concert Canto Ostinato op vier instrumenten

Op zaterdag 18 november 2017 spelen twee vleugels, een orgel en een carillon de hoofdrol in het concert in de Fokker Terminal in Den Haag. Het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen (vleugel) voeren samen met Aart Bergwerff (orgel) en Frank Steijns (carillon) het Canto Ostinato ligconcert© uit. Gasten liggen tijdens het concert op de vloer van de hangar op een zelf meegebracht matje en/of dekentje. Speciaal voor deze uitvoering in Den Haag worden de twee vleugels van het echtpaar Van Veen bijgestaan door een orgel en een carillon. Deze vliegtuighangar heeft een prachtige akoestiek die zich uitstekend leent voor de op herhaling en tonaliteit gebaseerde compositie.

Kwartet

De locaties van de ligconcerten© zijn mede bepalend voor de vorm van de uitvoering. Zo heeft het duo de Canto op 24 september vorig jaar uitgevoerd op vier Haagse Rippen designvleugels en speelden ze op 12 november van dat jaar een uitvoering op twee synthesizers. “De Canto wordt, samen met andere instrumenten, toch weer een geheel nieuwe belevenis”, vertelt Jeroen van Veen. “Voor de ligconcerten© zoeken we vaker andere slag-, toets- en snaarinstrumenten om de Canto een extra dimensie te geven. In het samenspel met het orgel en het carillon vormt zich een nieuwe variatie aan klankkleuren. Het timbre van deze drie instrumenten zorgt ervoor dat de Canto steeds een ander gezicht krijgt. De contouren daarvan blijven voor ons ook een verrassing en daardoor blijft de Canto altijd weer een boeiend stuk om uit te voeren.”

Hypnotiserende compositie

Canto Ostinato is een van de bekendste stukken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De 106 secties van deze hypnotiserende pianocompositie worden naar eigen inzicht gespeeld en afgewisseld. Het verloop van het stuk staat vast, de lengte en invulling van het opus niet. De muzikanten beslissen zelf over de invulling ervan. Het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen maakt internationale furore met hun uitvoeringen van Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt vond de interpretatie en opname van het pianoduo het meest voortreffelijk uitgevoerd. Deze uitvoering leverde Sandra en Jeroen van Veen een Gouden Plaat op.

Theaterkantoor.nl

De creatieve ‘broedplaats’ Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak.

Voorstelling

Op zaterdag 18 november 2017 wordt het Canto Ostinato ligconcert© in de Fokker Terminal uitgevoerd om 20.30 uur. Alle informatie is te vinden op https://www.theaterkantoor.nl/cantofokker. Het concert wordt op 16 december uitgevoerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en op 10 februari 2018 in de Grote Kerk van Naarden. Voor het comfort nemen bezoekers een eigen matje en deken mee.

Noot voor de redactie:

Wilt u meer informatie of beeldmateriaal ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Marike Timmermans (06 – 5052 8233) of mailen naar communicatie@theaterkantoor.nl.

Afbeelding van
Decor voor Canto Ostinado
Sandra en Jeroen van Veen – Foto Janey van Ierland
Aart Bergwerff
Frank_Steijns