Tienjarig prinsesje Wilhelmina flankeert de Dag van de Postzegel

Op De dag van de Postzegel wordt in het postzegelontwerp trouw het land of de posterijen geëerd. Voor de Dag van de Postzegel op 20 oktober dit jaar verschijnt een bijzondere postzegel met daarop een gespiegelde schets van de toen 10-jarige prinses Wilhelmina. De Dag van de Postzegel maakt deel uit van POSTEX 2017, die dit jaar op 20, 21 en 22 oktober plaatsvindt in de Americahal in Apeldoorn. Op 20 oktober verschijnt eveneens de Wilhelmina-eerstedagenvelop die door de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) speciaal is ontworpen. De postzegel en eerstedagenvelop zijn vanaf 20 oktober online en bij de betere postzegelhandelaar te koop.

“De zegels van deze ‘Dag van de Postzegel 2017’ dragen de beeltenis van de nog jonge prinses Wilhelmina, vertelt Sander Keuter, ontwerper bij Digidee concept creatie emotie. “Om het karakter van de zegel te benadrukken heb ik de vormentaal (van de twee cirkels) en de kleurstelling van de zegel doorgezet naar het afgebeelde wapen van het Koninklijk huis. Op de zegel staat prinses Wilhelmina in zeer fijne belijning afgebeeld, deze lijnvoering heb ik dan ook laten terugkomen in het lettertype. Op die manier ontstaat er een harmonieus geheel tussen het artwork van de envelop in samenhang met de zegel.“

Europa

Op de eerste bijeenkomst van de Fédération Internationale de Philatélie (FIP) in 1936 werd besloten een Dag van de Postzegel uit te roepen. In het daaropvolgende jaar brachten enkele landen een speciale postzegel uit; in Nederland verscheen de eerste postzegel voor de Dag van de Poszegel in 1943. Dit jaartal bracht ongeluk voor deze postzegel; niemand wilde deze associatie met de Duitse bezetting herinneren. In 2009 is de Dag van de Postzegel volledig in ere hersteld en verschijnt er jaarlijks een speciale postzegel.

Postzegelshow POSTEX 2017

De Dag van de Postzegel maakt onderdeel uit van de nationale Postzegelshow POSTEX 2016 die van 20 t/m 22 oktober plaatsvindt in de Americahal in Apeldoorn. POSTEX is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement met ruilbeurzen, tentoonstellingen en andere bijzondere bijeenkomsten, gericht op de verzamelaar en het hele gezin. POSTEX wordt georganiseerd door de NVPH in samenwerking met de Gezamenlijke Stuurgroep Evenementen (GSE), een samenwerkingsverband van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBF) en PostNL.

Over de eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.

Over NVPH

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Noot voor de redactie:
Voor beeldmateriaal of vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de NVPH, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@nvph.nl.

Afbeelding: fdc 760 dag van de postzegel 2017.jpg