Ballonnen, slingers, pakjes, taarten en toeters– alles uit de kast voor een goed feest

Den Haag, 5 februari 2018. Een verjaardagsfeestje kent vaste ingrediënten en herkenbare situaties. Zo zijn taart en slingers, toeters en ballonnen de vaste decoratie en figureren ooms en tantes, vriendjes en vriendinnetjes en natuurlijk opa’s en oma’s op al die feestjes. Alles mag uit de kast voor de cadeaus. Er bestaan kerstzegels, geboortezegels en rouwzegels en deze nieuwe serie verjaardagszegels zal menig verjaardagsenvelop nóg feestelijker maken. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) doet een duit in het zakje en ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een eerstedagenvelop. De zes postzegels en de envelop verschijnen beide op 19 februari 2018.

postzegel verjaardag feest NVPH

“De zegels van Jarige Job zijn een feestje om naar te kijken. De combinatie tussen professionele tekenkunst en de kindertekeningen maakt het een speels geheel. De combinatie tussen deze twee heb ik geprobeerd over te brengen in het artwork,” vertelt ontwerpster Anouk Klinker van Digideel concept creatie emotie. “Door feestelijke fotografie aan te vullen met illustraties ontstaat er een vrolijk beeld. Het lettertype is gebaseerd op het sierlijke handschrift van een juffrouw van de basisschool. Dit accentueert het vriendelijke karakter en maakt het geheel af.”

Taartjes, liedjes en postzegels

De viering van een verjaardag zoals we die nu kennen, kent z’n oorsprong bij de Egyptenaren, Grieken (kaarsjes) en Romeinen. Tijdens de middeleeuwen raakte het vieren van verjaardagen in verval. De Industriële Revolutie bracht daar verandering in; waar verjaardagstaarten tot die tijd alleen beschikbaar waren voor de rijken, werden er vanaf dit moment op grote schaal goedkoop taartjes geproduceerd. Zo werden de verjaardagstaarten ook voor de massa beschikbaar. Het verjaardagslied volgde in het begin van de vorige eeuw (1924). Er werd een bekend schoolliedje gebruikt om de tekst voor ‘Happy Birthday to You’ te schrijven. Met de publicatie in een liedjesbundel werd dit eerste verjaardagsliedje wereldwijd bekend. Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-het-verjaardagsfeest.

Over de eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen en zes prestigeboekjes. De NVPH heeft 117 leden.