25e jubeljaar voor eend en kanarie: een plaatje op twee postzegels

Eend Fokke en kanarie Sukke vieren dit jaar hun 25-jarig jubeljaar. PostNL en de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren brengen met twee feestelijke postzegels en een speciale eerstedagenvelop een ode aan deze succesvolle Nederlandse cartoonreeks. In het ontwerp van de postzegels en de envelop wordt gebruik gemaakt van de herkenbare primaire kleuren. Het envelopontwerp versterkt de kleurschakering op de postzegels. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 23 april verkrijgbaar.
Ontwerper Peter Koelman va Digidee concept creatie emotie: “In de zegels van ‘Fokke en Sukke 25 jaar’ staat het welbekende duo uiteraard centraal. Hierin zie je de herkenbare kleuren van Fokke en Sukke duidelijk naar voren komen. Deze kleuren zijn doorvertaald naar het ontwerp op de eerstedagenvelop. Door het gebruik van deze primaire kleuren wordt de link met Fokke en Sukke makkelijk gemaakt. Het ontwerp opent net als elke strip van Fokke en Sukke met de standaard titel en ondertitel. Voor de tekst ‘25 jaar’ is gekozen voor een stripachtige opmaak in de textuur en vormen van de cijfers en letters. Bij de cijfers ‘2’ en ‘5’ zijn tekstballonnen geplaatst in dezelfde stijl als de Fokke en Sukke stripverhalen. Deze handgetekende stijl is ook doorgezet in het ontwerp van de stempel, waarin de lijntekeningen, waaruit elke strip is opgebouwd, centraal staan.”
Striphelden
Er zijn enorm veel postzegels verschenen met striphelden. De Belgische postdienst schenkt regelmatig aandacht aan stripfiguren, het land heeft dan ook een rijke stripgeschiedenis. In andere West-Europese landen worden striphelden ook regelmatig geëerd met een postzegel of -serie. striphelden en cartoons zijn een gewild verzamelthema voor postzegelverzamelaars. Het is voor het eerst dat Fokke en Sukke op de postzegel verschijnen.
 
Over de eerstedagenvelop
In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.
Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.