Liggend luisteren naar pianoconcert Einaudi en Canto Ostinato

Op zaterdag 16 juni is de voormalige koepelgevangenis van Breda het decor van het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen. Om 16.00 uur en 20.30 uur worden twee ligconcerten® uitgevoerd: ’s middags speelt Jeroen van Veen ‘The Best of Einaudi’ en ’s avonds vergezelt zijn vrouw Sandra van Veen hem voor de uitvoering van ‘Canto Ostinato’. Tijdens de concerten liggen gasten op een matje en onder een dekentje. De liggende concertgasten hebben uitzicht op de prachtige, verlichte koepel van deze voormalig penitentiaire inrichting. 
“We zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties met een goede akoestiek. Iedere locatie zorgt voor een eigen dynamiek en een eigen geluid. Niemand had ooit gedacht dat ie in de gevangenis op de vloer, liggend zou genieten van muziek. En al liggend op de vloer heb je prachtig zicht op de koepel. Tijdens het concert worden de gevangenis en de koepel afwisselend verlicht, geheel op maat van de muziek,” vertelt Stephan Staal van Theaterkantoor.nl. “Met Theaterkantoor organiseren we ligconcerten® op bijzondere locaties, zoals in musea, kerken, een vliegtuighangar en nu in Breda in een gevangenis. De minimalistische klanken en de verlichting in combinatie met het liggen, maken de ligconcerten® echte belevingsconcerten. Iedereen is na afloop beduusd omdat de muziek zo anders wordt ervaren.”
Gevangen in muziek
De voormalige gevangenis in Breda is een van drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen. Hij huisvestte een deel van de penitentiaire inrichting De Boschpoort. Deze kende drie onderdelen: een huis van bewaring, een gevangenis en een afdeling met extrazorg plaatsen. Op 16 juni wordt de gevangenis omgetoverd tot concertzaal en speelt Jeroen van Veen de meest beroemde werken van componist Ludovico Einaudi en wordt ’s avonds het Canto Ostinato uitgevoerd door het pianoduo Van Veen.
Hypnotiserende compositie
Het Canto Ostinato is een van de bekendste stukken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De 106 secties van deze hypnotiserende pianocompositie worden naar eigen inzicht gespeeld en afgewisseld. Het verloop van het stuk staat vast, de lengte en invulling van het opus echter niet. De muzikanten beslissen zelf over de invulling ervan. Het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen maakt internationale furore met hun uitvoeringen van Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt vond de interpretatie en opname van dit pianoduo “het meest voortreffelijk”. Deze uitvoering leverde Sandra en Jeroen van Veen in 2012 een Gouden Plaat op.
 
De creatieve ‘broedplaats’ Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak.
 
Voorstelling
Het The Best of Einaudi concert op zaterdag 16 juni begint om 16.00 uur. Het Canto Ostinato ligconcert® begint die dag om 20.30 uur. De deuren van de gevangenis gaan een uur voor aanvang open. Het Canto Ostinato concert wordt op 29 september ook uitgevoerd in Radio Kootwijk. Voor het comfort nemen bezoekers een eigen matje en deken mee.