Pantserjuffer, citroenlieveheersbeestje, pyjamawants, olifantrups: allemaal hoofdrolspelers op hun eigen schilderijtje

Op 4 juni 2018 geeft PostNL tien zegels met insecten uit. Het vel met tien postzegels is onderdeel van de serie ‘Beleef de natuur’. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren ontwierp speciaal hiervoor een eerstedagenvelop waarop de pyjamawants in close-up staat afgebeeld. Het envelopontwerp versterkt de gekozen kleurschakering op het postzegelvel. De eerstedagenvelop is eveneens vanaf 4 juni verkrijgbaar.
 
Xandra Kleine – ontwerper Digidee concept creatie emotie: “De zegels variëren, net zoals de reptielenzegels van dezelfde serie, door het gebruik van verschillende afbeeldingen met meerdere soorten Insecten. Ook voor dit ontwerp spreekt het voor zich om een krachtige maar vooral kleurrijke afbeelding te gebruiken. Om het onderdeel te laten uitmaken van de serie is dit ontwerp in de ronde vormen geplaatst, die deels terugkomen in de zegels. Bij de afbeelding van de ‘wants’ geeft de toevoeging van het kleurverloop meer een eenheid met de zegels. Bij elke eerstedagenvelop uit deze serie komt een grafisch element terug die gelijk is aan de stempel. Het is een compleet plaatje en misschien wel de kleurrijkste envelop uit de hele serie.”
Miljoenen beestjes
Insecten vormen met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste groep van dieren op aarde. Op het postzegelvel Beleef de natuur – insecten staan tien insecten die we in ons land kunnen tegenkomen. Er zouden nog vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten niet zijn ontdekt. Insecten leven op het land en in zoet water, en een enkele soort in zee. De voortplanting en ontwikkeling zijn door het enorme soortenaantal bijzonder gevarieerd. Datzelfde geldt voor de methoden voor camouflage of verdediging. Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals het verzamelen van honing en de bestuiving van voedselgewassen, maar ook door het overbrengen van ziekten en het opeten van oogsten.
Verzamelaars
Deze serie bestaat uit vier vellen met in totaal veertig postzegels, ingedeeld per seizoen. Dit derde postzegelvel Beleef de natuur – insecten staat in het teken van de zomer. Eerder dit jaar verschenen in de winter al postzegels met reptielen en amfibieën (2 januari) en in de lente met veldbloemen (9 april). Het laatste postzegelvel uit de serie met paddenstoelen komt uit in de herfst en verschijnt op 17 september 2018. Voor themaverzamelaars zijn dieren en natuur een gewild onderwerp voor op de postzegel.
 
Over de eerstedagenvelop
In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.
Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.