Actrice en scenarioschrijfster Gwen Eckhaus schrijft boek: ‘Marathon en Liefje’

Actrice en scenarioschrijfster Gwen Eckhaus schrijft in het voorlees- én doeboek ‘Marathon en Liefje’ over de pijnlijk herkenbare situaties van een scheiding. Schurende en lastige onderwerpen worden met dit boek bespreekbaar gemaakt. Na ieder hoofdstuk zit een thematisch aansluitende teken- of doe-opdracht voor kinderen. De dikke kater Marathon – de orator in dit verhaal – neemt, vanuit zijn perspectief, geheel andere dreigingen waar dan de hoofdpersoon Rosa. De tegengestelde plotlijnen zijn kenmerkend voor scenarioschrijfster Eckhaus en maken het tot een spannend en ontroerend boek. Marathon en Liefje is in de boekhandel en ook hier verkrijgbaar.

“Vanuit mijn eigen ervaring met een kind in een scheiding heb ik gemerkt dat het voor zowel kind als ouder een lastig onderwerp is om over te praten. In zo’n precaire situatie, als het dan nét eventjes ontspannen is, wil je het ook niet over die scheiding hebben”, vertelt Eckhaus. “Ik had toen graag een leidraad gehad die dit pijnlijke onderwerp wat luchtiger zou kunnen maken zodat het voor jonge kinderen – en mijzelf – een bespreekbaar onderwerp wordt. Daarom heb ik dit boek geschreven, om kinderen te helpen hun weg te vinden als ze de dupe zijn geworden van een scheiding.”

Kater

Het zijn vooral de belevenissen van kater Marathon die de lezer deelgenoot maakt van de gevolgen van een echtscheiding bij kinderen. In elf grappige, meeslepende en ook ontroerende hoofdstukken neemt Marathon de lezer mee naar herkenbare emoties en situaties die met een scheiding te maken hebben. Door gebruik te maken van het perspectief van een huisdier kan het kind zich gemakkelijker identificeren en wordt het verhaal luchtiger. Naast een illustratie is bij ieder hoofdstuk door KIES en kindercoach Monique Claes een thematische teken- of doe- opdracht toegevoegd. Zo biedt het kinderen een opening om hun gevoelens ook zonder woorden te kunnen uiten.

Synopsis

Wanneer Rosa’s ouders gaan scheiden komt niet alleen Rosa voor een grote verandering te staan, maar ook de kater Marathon die bij haar woont. Met de komst van kitten Liefje, die Rosa van haar moeder in de aanloop naar haar verjaardag krijgt, komt alles voor iedereen op scherp te staan. Zo wil Marathon niet met Liefje samenwonen, Rosa haar verjaardag niet zonder papa vieren en doen haar ouders nog steeds even moeilijk tegen elkaar over de meest simpele dingen. Wanneer Marathon erin slaagt om Liefje weg te jagen is Rosa ontroostbaar.

Scheiden

Per jaar maken ± 70.000 kinderen in Nederland een scheiding mee. Hoe goed ouders het ook proberen te doen, een scheiding blijft een pijnlijk proces voor kinderen. Uit loyaliteit en schaamte praten kinderen hier niet graag met anderen over, terwijl dit juist belangrijk voor hun verwerkingsproces is. Eckhaus heeft vanuit deze optiek dan ook ’Marathon en Liefje’ geschreven. Een boek dat langs de randjes van een scheiding schuurt, zonder confronterend te zijn.

Over Gwen Eckhaus

Gwen Eckhaus is een Nederlandse actrice en scenarioschrifster. Ze is onder meer bekend van haar rol als Lieneke in Gouden Kalf winnende speelfilm Spoorloos (1988), acteerde als Pamela in Moordwijven (2007) en in tal van andere Nederlandse dramaproducties voor film en televisie. Eckhaus schreef scenario’s voor verschillende series, waaronder ‘Voetbalvrouwen’ (2008), Floor Faber (2009) en de film Nadine met regisseur Erik de Bruyn (2007). In 2018  publiceert Eckhaus ‘Marathon en Liefje’; haar eerste voorlees- en doeboek, voor kinderen bij een scheiding.

Boekinfo

Uitgever- Paris books | hard cover | 56 pagina’s | full colour | eerste druk: juni 2018
Verkrijgbaar in alle boekwinkels van Nederland, via bol.com, online bestelkanalen en de website: www.marathonenliefje.nl