Taxiprijzen kunnen met 70% omlaag. Dat heeft de start-up sneleentaxi.nl in de afgelopen drie jaar laten zien. Met een inventief veilingsysteem brengt sneleentaxi vraag en aanbod bij elkaar en worden loze taxikilometers benut. Passagiers boeken voor veel scherpere tarieven een taxirit dan via een regulier taxibedrijf. Voor de doorontwikkeling van toekomstbestendige software, heeft sneleentaxi via crowdfunding platform Symbid, ruim € 460.000 opgehaald. Met deze groei-injectie verwacht sneleentaxi medio 2019 hun nieuwe app te lanceren. Hiermee kunnen passagiers in heel Nederland met een druk op de knop een goedkope taxi bestellen.

Twee op de drie taxi’s rijdt zonder passagiers over de weg. Sneleentaxi gebruikt slimme technologie om vervoerders en passagiers te matchen en deze loze kilometers zoveel mogelijk terug te dringen. Doordat taxibedrijven zelf de ritten aannemen die zij willen rijden, kunnen zij slimmer plannen en kan sneleentaxi de kosten voor de klant verlagen. “Het idee achter sneleentaxi is om de loze kilometers in de taximarkt zoveel mogelijk terug te dringen. Die niet ingeroosterde uren zorgen namelijk voor dure ritten voor de passagier, ergernis onder de chauffeurs en een onnodig hoge CO₂-uitstoot,” vertelt initiatiefnemer Sven Braam. Adviseur in duurzame economie Blueconomy heeft berekend dat er in 2021, met deze technologie, een besparing van ruim 2 miljoen kilometer wordt gerealiseerd.

In de afgelopen drie jaar heeft sneleentaxi een landelijk dekkend netwerk van vervoerders opgezet en honderdduizenden tevreden passagiers vervoerd. Inmiddels zijn meer 5.000 gecertificeerde taxi’s aangesloten bij sneleentaxi. Ritten worden realtime geveild, waardoor de passagier een vervoerder krijgt bij wie de rit goed in de planning past. Klanten kunnen tot uiterlijk zes uur van tevoren een rit boeken op sneleentaxi.nl. Aangesloten chauffeurs ontvangen een push-notificatie waarna zij kunnen bieden op een voor hen gunstige rit. De klant kan kiezen tussen regulier, bus- en luxevervoer en een rit kan vanuit heel Nederland worden geboekt. In januari wordt het mogelijk een elektrische taxi te boeken. Braam: “Ook zakelijk bieden we een interessante oplossing. Klanten hebben volledige controle over hun boeking, ze kunnen de taxiritten online boeken, annuleren of wijzigen; alle informatie staat verzameld op je eigen online account.”

Over sneleentaxi
Sneleentaxi is in 2015 opgericht door Sven Braam, Jorrit van Wijk en Bram de Bruin. Ze zijn in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste taxivervoerders van Nederland. Er zijn meer dan 5.000 taxi’s aangesloten en in drie jaar tijd meer dan 500.000 passagiers vervoerd. Door een inventief veilingsysteem kunnen chauffeurs zelf ritten aannemen en loze kilometers drastisch verminderen. Sneleentaxi staat in de MKB innovatie Top 100 op de 50e plaats en derde geworden in de Taxi Innovatieprijs 2017.