Zeeonderzoek draagt bij aan de kennis van de mens, zodat de mens op een duurzame manier met de planeet om kan (leren) gaan. De onderzoeksresultaten van onder meer NIOZ-wetenschappers laten een mysterieuze en prachtige wereld zien dat door de ogen van kunstenaars vertaald wordt naar kunst. De samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars leveren tien kunstwerken op. Deze kunstwerken worden tijdens S.E.A gedeeld met het grote publiek. Om de Art Tour in 2019 mogelijk te maken heeft de organisatie extra financiële hulp nodig. Kunst- en wetenschapsliefhebbers kunnen hun bijdrage doneren op https://www.voordekunst.nl/projecten/8092.

Om de Science Encounters Art (afgekort S.E.A) Art Tour 2019 te realiseren, zoekt de organisatie van S.E.A grote en kleine geldschieters. Daartoe is een crowdfunding campagne gestart bij Voordekunst, het crowdfunding platform in de creatieve sector. Het grootste deel van de kosten voor materiaal en onderzoek worden gedragen door de partners. Kunst- en wetenschap liefhebbers kunnen voor minimaal € 15,- de Art Tour steunen, bij € 45 ontvangen investeerders twee tickets voor de S.E.A Art Tour op Texel. De tour is geopend van juni t/m augustus 2019. Investeerders en bezoekers van Texel kunnen tijdens de Art Tour 2019, van deze kunst leren en bovenal genieten.

Dankzij het BankGiro Loterij Fonds zet Voordekunst deze eerste week de Verdubbelaar in: donaties die tussen 3 en 7 december worden gedaan ten behoeve van het project Kunst x Wetenschap op Texel, worden verdubbeld door het BankGiro Loterij Fonds.

Op 24 oktober hebben zes van de tien duo’s onderzoeker-kunstenaar de plannen voor hun kunstwerk gedeeld. De locaties waar de kunstwerken komen te staan zijn eveneens bekend. Zo participeren museum KaapSkil, Ecomare en de Kerk in Den Burg door ruimte beschikbaar te stellen. Voor een aantal andere kunstwerken vormt de natuur het meest logische decor. Om de diverse kunstwerken te creëren zijn diverse middelen nodig; van bouwmaterialen tot ingewikkelde computerprogramma’s. Daarvoor is funding nodig.
Over S.E.A
S.E.A staat voor ’Science Encounters Art’, oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. S.E.A beoogt daarmee creatieve en inspirerende ervaringen aan het publiek te bieden. Daarnaast wil S.E.A nieuwsgierigheid opwekken naar onderzoek over de zee en hoe dit wordt vertaald in kunst. Dat doet ze door professionele kunstenaars uit verschillende disciplines aan wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlandse Instituut voor onderzoek der Zee) te koppelen. Dit zal leiden tot tien kunstwerken, die in de maanden juni t/m augustus 2019 worden getoond op verrassende plekken op het eiland.