Nadine Burke Harris doet boekje open over gevolgen toxische stress

In haar boek ‘Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen’ gaat kinderarts Nadine Burke Harris in op het bewezen effect van jeugdtrauma op de algemene gezondheid. Uit het Adverse Childhood Experience (ACE) onderzoek onder 17.500 volwassenen blijkt dat hoe hoger de ACE-score is, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen wordt. 60% van de volwassenen ‘scoort’ minstens 1 ACE. Met haar boek doet Burke Harris een oproep aan artsen om meer aandacht te geven aan jeugdtrauma als oorzaak van fysieke problemen en niet slechts te focussen op het oplossen van de symptomen. Het boek is door Uitgeverij Mens! vertaald en vanaf 12 december verkrijgbaar.

De potentie van een jeugdtrauma

Na twee jaar medisch onderzoek onder 17.421 volwassenen blijkt dat ingrijpende jeugdervaringen letterlijk onder de huid gaan zitten en veranderingen teweegbrengen die tientallen jaren in het lichaam kunnen blijven sluimeren. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en ze kunnen de fysiologie beïnvloeden. Ze zijn in staat om chronische ontstekingen en hormonale veranderingen te veroorzaken die blijvend kunnen zijn. Jeugdtrauma’s hebben de potentie de hersenontwikkeling negatief te beïnvloeden en de vorming van DNA te wijzigen. Verwaarlozing, geweld, misbruik en angst kunnen een blijvende inwerking hebben op de celdeling. Ingrijpende jeugdervaringen hebben een levenslange impact op het emotionele, psychische én lichamelijke vlak en kunnen het risico op hartziekten, beroertes, kanker en diabetes – en zelfs alzheimer – drastisch vergroten.

Toekomst

Burke Harris roept artsen, hulpverleners en leerkrachten op de vicieuze cirkel te doorbreken door zich te richten op het vroegtijdig signaleren van een jeugdtrauma en de behandeling daarvan mee te nemen in de totaalaanpak, en geen genoegen te nemen met slechts een behandeling met medicatie. De kinderarts pleit voor een ACE-screening als onderdeel van de prenatale zorg en een aankruisvakje dat bevestigt dat ieder kind op school een ACE-screening heeft gehad, net zoals ze hun vaccinaties en medische onderzoeken krijgen. Ook pleit ze ervoor dat leerkrachten leren de symptomen van toxische stress bij hun leerlingen te herkennen. Ingrijpende jeugdervaringen kunnen niet worden voorkomen, maar een juiste behandeling kan voorkomen dat een jeugdtrauma en de gevolgen ervan van generatie op generatie op generatie worden doorgegeven.

Over Nadine Burke Harris

Met haar boek geeft de van oorsprong Canadese Nadine Burke Harris inzicht in de rol die ingrijpende jeugdervaringen kunnen spelen in een leven en leert ze de lezer welke mogelijkheden er zijn voor behandeling. Kinderarts Burke Harris is oprichter en CEO van het Center for Youth Wellness in de wijk Bayview Hunters Point in San Francisco. Haar TED-talk is meer dan 3miljoen keer bekeken.

Over Uitgeverij Mens!

Uitgeverij Mens! geeft boeken uit die de kennis vergroten van wat een gezonde menselijke staat is, wat daar inbreuk op maakt en hoe de heelheid behouden en hersteld kan worden. De geestelijk moeder van Uitgeverij Mens! is Carmijn zur Kleinsmiede. Uitgeverij Mens! is in 2015 opgericht en gevestigd in Eeserveen.