Vandaag wordt de Falsified Medicine Directive (FMD) van kracht. Het doel van dit stukje wetgeving is om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen in het reguliere proces van geneesmiddelenverstrekking bij patiënten terecht komen. FMD heeft uitsluitend betrekking op geneesmiddelen die door een arts zijn voorgeschreven en alleen via een apotheek aan een patiënt mogen worden afgeleverd. De unieke identificatiecode moet de veiligheid van de patiënt verbeteren, maar beveiligt niet de distributie van vervalste geneesmiddelen die veelal via internet of een niet reguliere weg zijn verkregen. De invoering van FMD is daarmee nodeloos en gaat vele miljoenen Euro’s kosten. Kosten die worden doorberekend aan de patiënt.

Met de nieuwe regelgeving zullen vervalste geneesmiddelen niet meer via de apotheek bij een patiënt terecht komen. “In Nederland worden geen vervalste geneesmiddelen via de apotheek aangeboden aan het publiek,” aldus Jan Broeren, voorzitter van de Generieke Leveranciers Nederland. “Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat ten gevolge van FMD er minder vervalste geneesmiddelen via internet in omloop zullen komen. De regel is een wassen neus! Wat wel zorgelijk is, is dat de invoering van de FMD behoorlijke kosten met zich meebrengt voor de farmaceuten en die kosten worden omgeslagen naar de medicijnkosten.”

De geneesmiddelenmarkt is sterk gereguleerd. Fabrikanten worden streng gecontroleerd door internationale en nationale instanties. Bij invoer van geneesmiddelen in de EU moet er nogmaals een controle uitgevoerd worden door gecertificeerde laboratoria. De groothandels in Nederland betrekken hun geneesmiddelen vanuit dit goed gecontroleerde circuit en apotheken betrekken hun geneesmiddelen van deze groothandels. Als iedere apotheek zich bij zijn inkoop wendt tot een groothandel en iedere groothandel zijn producten afneemt bij de oorspronkelijke leveranciers, die goed gecontroleerd worden, dan is er weinig reden tot zorg.

De vereniging Generieke Leveranciers Nederland (GLN) bestaat uit zes leveranciers van generieke geneesmiddelen. GLN-leden bieden generieke geneesmiddelen aan voor een eerlijke prijs, bijvoorbeeld in de aanbestedingen van zorgverzekeraars. Op deze manier zorgen de GLN-leden ervoor dat de kosten, voor een groot deel van de geneesmiddelen, in Nederland beheersbaar en betaalbaar blijven