Op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum vertelt Marc Pantus op 30 maart 2019 over de hoogtepunten van de Matthäus Passion. Zijn vertellingen worden gelardeerd met muzikale hoogtepunten uit het oratorium van Johann Sebastian Bach die worden uitgevoerd door het La Sopera Projectkoor. Deze kortere versie van de Matthäus passie is een toegankelijke variant op een van de bekendste en langste composities van Johann Sebastian Bach.

De Bach-familie was wijdvertakt en zwierf uit over heel Europa. Helaas is de Grote Bach nooit in Nederland geweest en een concert zal hij hier in die tijd op deze plek niet hebben gegeven. Maar Bach en Het Scheepvaartmuseum stammen beiden uit dezelfde tijdgeest; de laat 17e eeuw. ‘Het is bijzonder voor ons om het huis te bieden aan een muzikaal ensemble in deze vorm. Qua sfeer en geschiedenis past het ons. Net zoals wij ons hebben aangepast aan de moderne tijd en het Open Pleyn nu een moderne overkapping heeft, vertelt Marc Pontus ons over de muzikale hoogtepunten. Ook Bach’s Matthäus past zich aan aan deze tijd. ‘ Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum

De beroemde Matthäus Passion is begin 18e eeuw gecomponeerd door Johann Sebastian Bach en vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Aangenomen wordt dat de eerste uitvoering van de Matthäus Passion plaatsvond op 11 april 1727 tijdens de vesperdienst op Goede Vrijdag. Voor zover bekend voerde Bach het stuk zelf vier keer op en raakte het na zijn dood in 1750 in de vergetelheid. In 1829 voerde Felix Mendelssohn het stuk weer uit. Afhankelijk van de dirigent en de tijdsperiode varieert de lengte van de Matthäus Passion tussen de vier en de tweeënhalf uur.

In Het Scheepvaartmuseum is de muzikale leiding in handen van Ineke Geleijns en Bas Kuijlenburg (Nationale Opera). Marc Pantus voert de regie, met medewerking van Het Strijkkwartet, solisten en musici van het Conservatorium van Amsterdam en het La Sopera Projectkoor. De uitvoering bij Het Scheepvaartmuseum begint om 20.15 uur en duurt 1,5 uur. De zaal is om 19.30 uur open.
Na de uitvoering zijn de tentoonstellingen ms Oranje / Koers gewijzigd’ en ‘Sea of Tranquillity’ van beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck in de Noordvleugel van het museum opengesteld voor de concertgangers.

Stichting La Sopera (de Soepterrine) werd opgericht op initiatief van pianiste en theatermaakster Ineke Geleijns. Met La Sopera wil Geleijns de ‘serieuze’ muziek – waaronder klassieke muziek, wereldmuziek en moderne muziek – middels theaterproducties toegankelijker maken voor een breed en jong publiek.

De creatieve ‘broedplaats’ Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak.
Het scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Met 350.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 5 van de meest populaire, leerzame dagattracties van Nederland en is het daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.