Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn, op 4 oktober 1669, stierf op de Rozengracht 184 in Amsterdam. Ter ere van de Hollandse meester Rembrandt geeft PostNL op 15 februari twee postzegels uit met daarop twee zelfportretten van Rembrandt van Rijn. Speciaal voor deze bijzondere kunstenaar ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. Op de envelop wordt Rembrandt als toerist, met een selfiestick, afgebeeld onder de galerij van het Rijksmuseum. De postzegels en de eerstedagenveloppen zijn vanaf vandaag, 15 februari 2019, verkrijgbaar.

Ontwerper Ingmar Birza van Birza Design: “Omdat de postzegels twee zelfportretten van Rembrandt tonen in een aangepaste kleur, hebben we gekozen om een van deze twee etsen te gebruiken voor de envelop. We leven in een tijd van zelfportretten, heel veel mensen zijn bezig om selfies te maken, onder andere als toerist in Amsterdam. Daarom hebben we gekozen om Rembrandt als het ware een selfie te laten maken met een selfiestick in de galerij onder het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Hollandse meester uit de 17e eeuw, Rembrandt van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669), was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij vervaardigde in totaal zo’n 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. Zijn zelfportretten vormen een belangrijk deel van het omvangrijke oeuvre van de 17e-eeuwse Nederlandse schilder. Rembrandt portretteerde zichzelf gedurende een periode van ongeveer veertig jaar bijna honderdmaal, op zo’n 50 schilderijen, 32 etsen en 7 tekeningen. Door middel van de zelfportretten kon hij zich oefenen in gezichtsuitdrukkingen en lichtval, waarbij hij soms een rollenspel speelde en zich uitdoste in bijzondere kostuums of met opvallende attributen. Vanaf 1630 portretteert Rembrandt zichzelf opvallende vaak met hoofddeksel zoals een baret, hoed, pet of bontmuts. Het laatste geschilderde zelfportret toont Rembrandt op 63-jarige leeftijd en kwam tot stand in het jaar van zijn overlijden, 1669. De meeste etsen dateren uit de periode 1628-1630, toen hij nog in Leiden woonde; de laatste ets is van 1648.

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars en een interessante investering. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.