Op 31 januari, tijdens de Nationale voorleesweken, verzorgen Het Scheepvaartmuseum en Theaterkantoor het eerste kinderligconcert ‘Kids Canto Ostinato’, speciaal voor families. Presentatrice en zangeres Leoni Jansen leidt de kinderen door het verhaal van de Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Tijdens het concert is de overkapping van het Open Plein, de binnenplaats van het museum, verlicht. Het ontwerp van het glazen dak is geïnspireerd op de kompaslijnen van oude zeekaarten. In alle 868 knooppunten zitten led-lampjes die zorgen voor een flonkerend schouwspel dat doet denken aan een betoverende sterrenhemel. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen samen met hun ouders genieten van dit bijzondere kinderligconcert.

Het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen spelen tijdens deze voorstelling korte stukken van de Canto Ostinato. De Canto Ostinato wordt opgeknipt in stukjes, passend bij het verhaal van Leoni Jansen over de wereld, de zeeën, de stad, het museum en het Open Plein, de binnenplaats van het museum, waar al veel mensen hebben liggen luisteren naar dit pianoconcert. Het concert duurt ongeveer een uur en wordt speels afgesloten. Stephan Staal, producent: “Met deze nieuwe voorstelling willen wij kinderen laten kennismaken met hoe een componist een verhaal vertelt via muziek. Als je weet wat iemand heeft bedacht tijdens het componeren, ga je vanzelf mee in het verhaal. En wie kan dat beter vertellen dan Leoni Jansen?! Wij vinden het leuk en spannend om voor kinderen dit muziekstuk te presenteren en zijn heel nieuwsgierig naar hoe zij het vinden om op het Open Plein te liggen op hun matje en onder een dekentje. Voor het comfort én een spetterend eind van de avond vragen wij de kinderen ook om een kussen mee te nemen.”

Canto Ostinato is een van de bekendste stukken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De 106 secties van deze hypnotiserende pianocompositie worden naar eigen inzicht gespeeld en afgewisseld. Het verloop van het stuk staat vast, de lengte en invulling van het opus niet. De muzikanten beslissen zelf over de invulling ervan. Het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen maakt internationale furore met hun uitvoeringen van Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt vond de interpretatie en opname van dit pianoduo het meest voortreffelijk uitgevoerd. Deze uitvoering leverde Sandra en Jeroen van Veen een Gouden Plaat op.

Voor het Kids Canto nemen kinderen een matje en dekentje, een kussen en pyjama mee. Speciaal voor deze avond heeft de chef-kok van het museum een food court samengesteld in drie thema’s Azië, USA en Italië. Voor het eten is het museum vanaf 17.30 open.

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse, internationale kunstenaars. Het museum grijpt maritieme ontwikkelingen in het verleden, heden en de toekomst aan om de dialoog over actuele thema’s te stimuleren.

De creatieve ‘broedplaats’ Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak.
Het Kids Canto Ostinato ligconcert® in Het Scheepvaartmuseum is op 31 januari 2020.