De eerste boterham met hagelslag werd in 1913 opgegeten. Nederland is het enige land dat hagelslag als boterhambeleg kent en wordt in navolging daarop ook in Suriname, Indonesië en België op de boterham gestrooid. Hagelslag is een van de zes typisch Nederlandse etenswaren en gerechten waar PostNL – via vijf verschillende postzegels – aandacht aan besteed. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren ontwierp speciaal hiervoor een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 23 maart beschikbaar.

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant verscheen op zaterdag 19 april 1913 een advertentie van De Jong’s Hagelslag-Chocolade. Kosten: 1,80 gulden per bus van 1 kilo. De aanprijzing van deze nieuwe ‘Chocolade voor de Boterham’ is voor zover bekend de oudste vindplaats voor de vermelding van hagelslag als boterhambeleg. Hagelslag is alleen in Nederland, Indonesië, Suriname en België te koop.

Hagelslag is over het algemeen een simpel product dat wordt gemaakt van cacaomassa en suiker. Maar ook worden lecithine, een natuurlijke emulgator, en vanille-aroma gebruikt om de smaak te verstevigen. Het glanslaagje (E904 schellak) is een harsachtig goedje dat door de lakschildluis wordt afgescheiden. Ook wel luizenpoep genoemd. Luizenpoep zit ook wel op snoepjes. Variant hierop is Arabische gom, een plantaardige hars.

PostNL schenkt met de nieuwe serie aandacht aan typisch Nederlandse gebruiken, producten, gerechten en gewoonten. Dit 1e jaar ligt de focus op echte Nederlandse gerechten en etenswaren. Na de aftrap met de rookworst in januari en de wortel in februari volgen na hagelslag nog de tompouce en bitterballen.

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.