Er zijn weken dat je jezelf als pingpongballetje over meerdere netten stuitert. En dat is precies de reden waarom ik zo van mijn werk hou. Snel schakelen en alert blijven.

De afgelopen maand stonden we onder hoogspanning. Samen met opdrachtgever Florijn en netbeheerder TenneT hebben we een filmpje opgenomen over slimme veilingsoftware die is ontwikkeld zodat wij – de BV Nederland – minder belasting hoeft te betalen. Wat een heerlijke én superinteressante dag was dat! Het resultaat én nieuws over deze innovatie volgen nog, so stay tuned!

Halfautomatische tuinslang
Samen met @AstridPeters help ik startup Q-Reel aan voldoende funding voor het in productie nemen van de Q-Reel: het eerste semiautomatische laadstation voor elektrische voertuigen. Startup CEO Astrid is een wizard in het creëren van de social media awareness en ik zorg dat de media zijn geïnformeerd. De Q-Reel is een superhandig en strak vormgegeven halfautomatisch oplaadstation. Als je aan komt rijden, ontrolt de stekker automatisch; je hoeft alleen nog maar de auto aan de koppelen. Zodra de auto, motor of boot is geladen, ontkoppelt het systeem en kun je zo weer wegrijden of -varen. Niks geen vies snoer meer dat altijd in de weg ligt. Met de kickstarter campagne die in juni van start is gegaan willen ze een startbedrag ophalen zodat ze deze ‘tuinslang van Nederlandse komaf’ verder kunnen ontwikkelen.

Medische wingdrone
Een bijzonder project, waar ik me hard voor heb gemaakt, is dat van Avy. Avy is een medical wing drone met de flexibiliteit van een drone en de efficiëntie van een vliegtuig. Avy brengt kleine medische (hulp) middelen snel op locatie. Avy participeert al in een driejarig project met Sanquin om bloed te leveren. Twee weken geleden wonnen ze de Blue Tulip Award – Mobility. Om hun nieuwe project gefund te krijgen besloten ze vorige week om deel te nemen aan een wedstrijd van FMO, waarmee ze een investeringsbedrag van € 125.000 kunnen winnen voor een project in Zuidelijk Afrika. Hier willen ze Avy inzetten voor medicijnvervoer ‘over the last mile’. Met Avy worden geneesmiddelen van ziekenhuis naar lokale gezondheidscentra gevlogen. De medicijnen worden veilig gekoeld vervoerd en zijn er sneller. Een prachtig project.

Ontdekkingsreis voor kinderen
En dan is daar Faqta – een onderwijsprogramma wat gebruik maakt van de nieuwste digitale technologie voor het basisonderwijs. Je zou toch willen dat alle kinderen met Faqta opgroeien! Met filmpjes van experts, zoals André Kuipers, op ontdekkingsreis bij een gezonken schip uit de Gouden Eeuw of naar een Masai-stam in Kenia, enthousiasmeren ze kinderen zodat iedere middag een ontdekkingsreis wordt. Zij stimuleren de onderwijsinnovatie van Nederland. En ook zij wonnen een Blue Tulip Award, maar dan in de categorie Education.