Bratelle geeft pijnverlichting bij lymfoedeem na borstkanker

Beschadiging en bestraling na borstkanker kunnen ertoe leiden dat het lymfestelsel niet meer optimaal functioneert. Ongeveer 40.000 vrouwen ontwikkelen lymfoedeem na de operatie. Lymfoedeem is de meest nare bijkomstigheid na een borstkanker operatie. De Bratelle beha biedt verlichting bij borstoedeem. Na de diagnose borstkanker ervaart Ingeborg Janssen de intense en effectieve werking van de Bratelle beha.
Bratelle is de eerste werkzame beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Door beweging wordt de vochtophoping weggemasseerd. Ingeborg Janssen: “Puur door de beha te dragen, zorgt Bratelle voor verlichting. Na de diagnose en behandeling bleef ik lymfoedeem in de borst behouden. Ik had me al neergelegd bij de dagelijkse pijn toen ik van Bratelle hoorde. De beha werkte zo goed, dat ik me als fotomodel heb aangeboden. Zo kan ik bijdragen aan de promotie van deze geweldige oplossing en een pijnvrij leven.”

Lymfeoedeem

Na iedere operatie ontstaan vochtophopingen. Bij een goed werkend lymfesysteem wordt dit vocht door de lymfevaten afgevoerd. Na een behandeling tegen borstkanker ontstaat lymfoedeem als gevolg van het operatief verwijderen van de lymfeklieren, door bestralingen, door de tumoren of uitzaaiingen zelf. De lymfevaten en/of de lymfeknopen raken dan beschadigd. De klachten uiten zich door zwellingen, pijn, verhardingen en een zwaar gevoel in en om de borst, oksel, rug en/of arm.

Bloot voor Bratelle

De in Sassenheim geboren Ingeborg Jansen geeft zichzelf figuurlijk bloot in haar boek ‘Ik word wie ik ben’. Letterlijk ontbloot zij zich als boegbeeld voor Bratelle. Over Bratelle zegt Ingeborg: “De Bratelle beha zit heerlijk. Wat vooral opvalt is dat het materiaal zo fijn is; de rand zit strak genoeg in de ochtend maar gaat niet knellen door oedeemvorming over de dag, zoals al mijn andere beha’s. Nu ik de Bratelle draag realiseer ik me dat ik geen pijn meer heb, de Bratelle kan ik probleemloos de hele dag dragen.

Bratelle zien, voelen en passen?

Het Bratelle Team komt naar Zuid-Holland. Op 4 oktober zijn zij in Spijkenisse bij Huidtherapie Janssen in het Spijkenisse Medische Centrum. Op 6 oktober bij Inloophuis De IJssel in Capelle aan den IJssel en op 13 oktober in Gorinchem bij Inloophuis De Blauwe Anemoon. Geïnteresseerden die een pasmoment in willen plannen kunnen contact opnemen met Anneke Geitenbeek  06-58 85 32 61 of anneke.geitenbeek@outlook.com

Over Bratelle

Bratelle is een initiatief van ervaringsdeskundigen Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda. Deze drie vrouwen hebben elk een andere ervaring met borstkanker en zochten een werkzame maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. De ontwikkeling van Bratelle heeft vijf jaar geduurd. Sinds december 2021 is Bratelle verkrijgbaar.