Karin Bloemen in de schoenen van Maria Tesselschade Roemers Visscher

Karin ontvangt eerste replica van gevonden schoenen Maria Tesselschade

Op donderdag 29 november 2018 ontvangt Karin Bloemen de levensechte replica’s van een gevonden schoen van Maria Tesselschade Roemers Visscher. De replica’s zijn op haar leest gemaakt door meester schoenmaker René van den Berg die ook werkt voor onder meer Mart Visser en Rodrigo Otazu. Met financiële steun van de gemeente Alkmaar vervaardigt Van den Berg ook een paar replica’s op ware grootte. Het originele schoentje (ongeveer schoenmaat 34) is gevonden bij een archeologische opgraving na de verwoestende nieuwjaarsbrand in 2015 in de Langestraat in Alkmaar. Hierbij brandde de winkel van Waardijk Schoenen volledig af. De bekende schrijfster en duizendpoot Maria Tesselschade woonde vanaf 1629 op deze plek. De geboren Alkmaarse Karin Bloemen brengt het intrigerende verhaal van Maria Tesselschade naar het nu door letterlijk in haar schoenen te gaan staan.

Maria Tesselschade Roemers Visscher

Maria Tesselschade (1594-1649) was in haar tijd een voorbeeldfiguur, die tot op de dag van vandaag enorm tot de verbeelding spreekt. Zo bestaat de vereniging Tesselschade Arbeid Adelt, die eind negentiende eeuw door haar geïnspireerd werd, nog steeds. Er zijn ook vele straten naar haar vernoemd. Het verhaal van Maria Tesselschade, inclusief de vondst van de schoen, lijkt haast een sprookje, met elementen van het assepoester-verhaal. In een brief van de beroemde schrijver P.C. Hooft aan Maria, schrijft hij dat Maria bij een bezoek aan het Muiderslot haar ‘muilen’ heeft achtergelaten, waarna hij verzucht dat ze beter ook haar voeten had kunnen vergeten, en ‘hetgeen daaraan vastzit’.

“Het levensverhaal over Maria Tesselschade is te mooi om te worden vergeten. Zo’n ontwikkelde vrouw, eigenlijk een voorloper van de vrouwenemancipatie, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ze heeft lange tijd in Alkmaar gewoond, op de plek waar mijn ouders oorspronkelijk met de schoenenzaak begonnen”, zegt Bert Waardijk, eigenaar van Waardijk Schoenen. “Ik vind het zo toevallig dat ze juist hier dit bijzondere schoentje gevonden hebben! Het zou ook geweldig zijn als we de originele ontwerper kunnen achterhalen. Het muiltje is namelijk best excentriek voor die tijd. Al met al is het verhaal van Maria Tesselschade een sprookje om te delen en dat doe ik dan ook graag met alle Alkmaarders en bewonderaars van Maria Tesselschade.”

Muiderslot

Het gevonden schoentje van Maria Tesselschade wordt op dit moment tentoongesteld in het Muiderslot. Vanaf 22 december is hier, in het kader van de winterexpositie één van de replica’s te zien. De andere replica wordt in die periode tentoongesteld in de winkel van Waardijk Schoenen in Alkmaar. Uiteindelijk zal zowel het oorspronkelijke schoentje als het replicapaar een plek krijgen in Stedelijk Museum Alkmaar, naast de andere persoonlijke spullen die gevonden zijn en ooit aan Maria toebehoorden.

Karin Bloemen ambassadeur

De replicaschoenen zijn gemaakt door René van den Berg. Met de uitreiking van het op maat gemaakte paar Tesselschadeschoenen aan Karin Bloemen geeft Waardijk Schoenen meer aandacht aan Maria Tesselschade als belangrijke historische vrouwelijke figuur. Karin Bloemen stapt met plezier in de schoenen van Maria Tesselschade, omdat ze zich verwant voelt met deze zeventiende-eeuwse dame. Behalve de liefde voor onder meer taal, dichtkunst en zang hebben ze ook de liefde voor vrouwenemancipatie gemeen en niet te vergeten voor de stad Alkmaar. Karin Bloemen toert momenteel door het land met de toepasselijke show ‘Souvenirs’, waarbij zij iedere avond een aantal persoonlijke items verloot (een jurk, een tent, schoenen …).
Tien vrouwen krijgen de kans om, net als Karin Bloemen, een eigen paar Tesselschadeschoenen te bemachtigen, op maat gemaakt op de eigen leest door René van den Berg en voorzien van een certificaat van echtheid.
Waardijk Schoenen
Waardijk Schoenen is in 1847 opgericht door Jan Waardijk en bezit sinds 20 jaar de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Bert Waardijk staat nu aan het roer van Waardijk Schoenen, met winkels in het stadshart van Alkmaar en de dorpskern van Bloemendaal, een kinderschoenenspeciaalzaak en een webwinkel. Op 1 januari 2015 werd bij een hevige brand een groot gedeelte van de historische binnenstad van Alkmaar verwoest. Daarbij brandde ruim 1100 m2 winkels uit, waaronder de dames- en herenwinkel van Waardijk Schoenen. Waardijk Schoenen heeft zich begin 2015 wederom in de Langestraat gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *